12 TAMNIH STRANA

12 TAMNIH STRANA

OVAN

Ja sam svjetlo i radost života, slijedite me, uz poklič juriša on na barikadu. Problem je jedino ako ju samo i jedino on vidi. I ako ga, pri tome, nitko ne slijedi. Tada neće ni sam primjetiti kako se svjetlo u međuvremenu ugasilo a on i dalje neumorno baulja s mačem u ruci, tražeći neprijatelje. Na njegovu sreću, obično ih i dobije. I više nego što mu treba.

 

BIK

Hedonist koji, kad krene, ne zna stati. Bilo da je riječ o seksu ili kolačima. Najgora je varijanta fiksacija na novac i materijalne vrijednosti. Ako, kojim slučajem, zaglavi u takvom svijetu, nema mu pomoći. Neke će sretnike, na putu prema dolje, probuditi kakva neočekivana životna trauma, i vratiti ih na početak, na kojem još uvijek imaju izbor.

 

BLIZANCI

Mjehur od sapunice sklon svim ludostima, nepredvidljiv i neuhvatljiv, prilagodljivi imitator svega i svakog. Pa i sebe samog. Kad se u svemu tome izgubi, teško se može pronaći jer ne zna gdje bi se uopće tražio. Zato često, rekreativno, viri u dno. Čaše. Možda je tamo znak i putokaz, misli on. Luda ili tek klaun, svjestan da istina uvijek ima – dvije strane. Kao i laž.

 

RAK

Ako me ostaviš svijet će stati, a ja ću nestati, tugaljivo će ovaj nesretnik molećivo gledajući u svoje voljeno biće. Ili u ogledalo, svejedno je. Drama je njegov najdraži desert. Ili, pak, predjelo. Samoća ga razara do poslijednje kapi volje, a smisao postojanja bez pripadanja nekome rastače se u more očaja. Kojeg nerijetko zamjenjuje bijes. Ili tek – durenje.

 

LAV

Lik na pozornici, glumac koji s lakoćom uskače iz jedne u drugu ulogu jer pljesak publike čini ga živim i opravdava njegovo postojanje. Kad toga nestane, ili ga usud od njegovih obožavatelja ipak jednom razdvoji, na scenu stupa tiranin koji se hrani porokom koji obično vodi u kontinuirano i vrlo učinkovito – samoponištavanje. Na očigled svih.

 

DJEVICA

Snaga uma i riječi pretočena u perfekciju namjere da sve bude na – svom mjestu. Tama nastupa u strahu od kaosa nasuprot redu, a alat za borbu je sitničarenje i kriticizam kojim, poput sterilnog kirurškog noža, reže svaku izbočinu i neravninu oko sebe. Za ovog, prikriveno perverznog, stvora osjećaj je to ravan seksualnom užitku.

 

VAGA

Vlastita refleksija u drugima krunski je dokaz vrijednosti postojanja. Umjetnost dopadanja ovo je biće dovelo gotovo do savršenstva, a vrlina tolerancije zapravo je potiho bježanje od društvenog izopćavanja. Inercija je porok koji, s vremenom, i na njihovu žalost, ispire i najveću ljepotu. Estetska kirurgija samo će ostaviti dublje ožiljke.

 

ŠKORPION

Tama je njegovo svjetlo. U njoj se osjeća kao doma. Od glazbe, odjeće pa sve do, ahm, seksa… Strastvenog, perverznog i, nerijetko, opasnog. Bog mračnog, proganja svoje neprijatelje poput sjene, autodestruktivan po prirodi, uvijek se iznova obnavlja, raste iz pepela, umire i rađa se. Kao potpuno novo biće. Jedna velika Tajna. Do samoga kraja. Vlastitog ili tuđeg.

 

STRIJELAC

Ovaj naizgled optimistični, miljenik sreće i šaman svake manifestacije, zatočen u zamku vlastite projekcije o slobodi, nerijetko frustriran preživljavačkim mode-om, jahat će konje svoje metalne mašine do iznemoglosti. Ili – kazne. Vječiti nomad, gonjen nemirom, sam sebi stavlja lanac adrenalniske ovisnosti. Ili omču. Svejedno.

 

JARAC

Depresivac koji će i u tek procvjetaloj ruži vidjeti tragove njene skorašnje smrti. Besmisao postojanja u mračnom kutku njegove duše odzvanja poput iritirajućeg zvuka koji ga sprječava u uživanju i  hedonističkom prepuštanju životu i njegovom sokovima. I u dokoličarenju. Škrtost je njegov najveći porok. Drugi je – strah. Najviše onaj od sebe samoga.

 

VODENJAK

Moj mrak je samo moj i drugačiji je od tvog, misli ovaj individualac, osobenjak i, nerijetko, genijalac koji će, nošen instinktom samo njemu znanog “ludila”, okrenuti kotač svoje sudbine u djeliću sekunde. Logikom uma koji ne pripada nigdje zapravo, a širi se izvan granica pojmljivog i, nerijetko, vidljivog, ovo se biće otkinulo s lutkarskog konca uvjetovanja. I osrednjosti.

 

RIBE

Maglovit san i patnju prekida pitanje: kako je to nestati? Ili se samo rastočiti i postati jedno sa svime. Empatija je usud koji obavija dušu bojom sjete. Lijenost vreba iza svakog ugla, uz nemoć u izgovaranju jednog običnog “ne” parazitima i bešćutnim grabežljivcima svih vrsta. Ljubav se sakrila pod hladni kamen i teško ju je naći a utjeha je, kao i istina, uglavnom – u vinu.