MARS U OVNU: HRABROST, ČAST I POŠTENJE

MARS U OVNU: HRABROST, ČAST I POŠTENJE

Rodila majka sina junaka. Bio je plemenit, hrabar, pošten, junački borac protiv nepravde i ugnjetavanja. Prvi u redovima boraca za pravdu, neupitnog poštenja, satkan od plemenitosti, nepotkupljiv, nikad ničiji, uvijek i samo – svoj. I imao je Mars u Ovnu.

U svom dvogodišnjem ciklusu, planet Mars iznova je ušao u znak svoj sjedišta i svoje vladavine, Ovna, u kojem ostaje do kraja ožujka 2015. Zato će, ove godine, proljeće doći nešto ranije, krajem veljače, zapravo, već ga osjetite u zraku. Do sredine ožujka, u Ovnu je i Venera a sve ovogodišnje Ribe, tek rođene bebice, bit će sve samo ne nježne,  smušene i pasivne. Zahvaljujući energiji Marsa u Ovnu djevojčice rođene do 31. ožujka, teško će se dati pokoriti, ikada, ikome. Ni nekom zlostavljačkom šefu, ni tati autoritetu a ni nekom muškarcu. Jer ženski junak s Marsom u Ovnu traži od muške energije puno više od onoga što je ona sama. Ponosna, dominantna, sposobna organizirati si život, neovisna o tutorstvu i mišljenjima drugih. Ova žena  hrabro penetrira u “muška zanimanja”; vozi borbeni avion, bavi se borilačkim sportom, ili kakvim ekstremnim, hrabro gledajući provaliji u “oči”. Zato je se mnogi i boje, na piku je tradicionalistima i rado će joj “zalijepiti” epitete “muškarače”. No, nju, naravno, uopće ne zanima što drugi o njoj misle ili joj govore iza leđa. Ona je ono što jest; ponosna, spontana, iskrena, neiskvarena unatoč tome što ju život uglavnom ne mazi. Ne prilagođava se većini, neovisna u mišljenju i akcijama, avanturističkog duha i, htjela to ili ne, uglavnom dominantna u odnosima. Zato joj i treba muškarac – partner, čija je snaga ako ne i veća a onda barem ravna njezinoj.

Na globalnoj razini, Mars u Ovnu može potaknuti “zveckanje oružjem”, posebno sredinom ožujka, zbog aspekta kvadrata Marsa i Urana iz Ovna s Plutonom u Jarcu. No, trigon Jupitera iz Lava ima tendenciju smirivanja strasti u kontekstu nekog većeg autoriteta koji smiruje “čarke” ako već ne diplomatskim putem, a onda barem u odnosu na neke vitalne interese sukobljenih strana. No, za očekivati je raznorazne terorističke ispade, na mjestima gdje radikalizam i fanatizam nasilje vidi kao jedinu opciju. Opstanka. Ili, pak, ekspanzije. No, u načelu, Mars u Ovnu “bijeli” je Mars, nesklon nametanju sile, u bilo kojem obliku. On ne uništava, već gradi. Ipak, prosvjedi protiv raznih nepravdi, na brojnim lokacijama, mogući su zadnjih desetak dana veljače i cijeli ožujak 2015. Vrijeme pobune protiv pritisaka i gušenja sloboda uvijek bude nešto burnije s Marsom u svom domicilnom znaku.

Na osobnoj razini, u osobnim natalnim horoskopima Ovnovski Mars je rođeni autoritet i vođa. Aktivan, brz, nestrpljiv, entuzijast i “igrač na kratke staze”, sprinter i kampanjac, žestok i oštar “na jeziku”, brutalno iskren, katkad do točke neugodnosti, no, on to, dakako, ne smatra svojim problemom. Uvijek je u pravu, nerijetko vrlo grub i netaktičan, često puta i poprilično “sirov”, bez dara za diplomaciju u socijalnim interakcijama, glasan i nestrpljiv, s energijom koju malo tko može pratiti. Odan je onome u što vjeruje, borac za istinu i pravdu, a vlastito poštenje ne prodaje ni za što. Ponosan i neovisan, autoritaran, jake i moćne energije, samopouzdan do granica vrhunskog sebeljublja. U mnogočemu i gotovo dječje naivan, plemenit i entuzijast kada su u pitanju elementarne ljudske vrijednosti; poštenja i, najviše, poštovanja.

Kod Ovnovskog Marsa riječ “poštovanje” je na samom vrhu ljestvice vrijednosti. U svemu. Ako toga nema, teško da možete očekivati bilo što drugo. I zato ćete uvijek znati na čemu ste s osobama s naglašenim Marsom u Ovnu. Ako vas ne vole to je zato jer vas ne poštuju. I to vam je iz aviona jasno. I nema toga što možete učiniti da promijene mišljanje i stav. Ako vas, pak, vole, u stanju su se i potući za vas, ili zbog vas. Tko god vam učinio nepravdu, učinio je i njemu/njoj. On je zaštitnik, svojevrsni Robin Hood koji je uvijek na strani slabijih i nemoćnih. Nikada neće prešutjeti nepravdu, lopovluk ili nasilje nad slabijima. Čak i kad to nije njegov problem.

Ne možete mu se ni ulagivati. Ne pati od kompleksa manje vrijednosti da bi se hranio tuđim laskanjima. Nikada se neće sakrivati u toplom i udobnom krdu većine. Makar stajao sam na kiši i vjetrometini, Mars u Ovnu će i dalje biti ono što jest: hrabro, pošteno i iskreno stvorenje koje ni streljački vod neće pretvoriti u bijednog kukavicu. Ostat će vjeran svojim idealima po cijenu gubitka svega. Osim sebe samog. Jer to je jedina vrijednost koju posjeduje.

Zato niti nije – na prodaju. 😉

astro