MARS U STRIJELCU – IDEALISTIČNI VITEZ

MARS U STRIJELCU – IDEALISTIČNI VITEZ

Ovaj Mars voli više druge nego sebe, ali, s druge strane, nikada ne smije izdati vlastite ideale jer će sam sebe kazniti opakije nego itko. Istina, ne namjerno i do kraja svjesno, već prije kao konstrukciju realnosti u kojoj će ostati ili bez slobode, ili bez zdravlja ili bez duševnog mira.  Entuzijast, idealist, avanturist, nošen zanosom strasti i vjere u bolje sutra. Svima, ne sebi. Potpuna suprotnost onome „use, nase i podase“, sve svoje resurse stavlja u svrhu pomaganja slabijima, onima kojima pomoć treba, to je prijatelj koji sjeda u auto i, zbog svog prijatelja vozi 300 kilometara, koji s njim dijeli zadnju bocu piva, zadnjih 100 kuna. Onaj koji spašava životinje od ljudskog nemara ili zlostavljanja, onaj koji plane u sekundi na nepravdu počinjenu drugima. Više nego sebi. Brzo se nasekira, ali brzo ga i prođe. On djeluje prema trenutačnom impulsu, plemenite i čiste energije, gotovo naivno svima vjeruje, stavljajući se nerijetko u položaj da bude izigran. I ismijan. A njegove plemenite namjere bačene u blato poruge. Ipak, on će i dalje biti to što jest, jer drugo ne zna i ne može biti. Već sljedeći trenutak njegov će ga idealizam povući u nekom novom pravcu djelovanja, naglo, optimistički, gotovo bezglavo jer njemu uvijek treba smisao, nekakav plemeniti i idealistički poticaj za akciju. On nikada neće prešutjeti situacije verbalnog ili bilo kakvog zlostavljanja, žena, djece, starijih, slabijih.

Nije praktičan, ni fokusiran, orjentiran je na više ideja istovremeno pa, često puta, ni ne završava započeto kad izgubi zanimanje ili mu pažnju privuče nešto drugo, puno zanimljivije. Jasan, otvoren i iskren, lojalan i odan prijatelj, netko tko prijateljstvo shvaća kao svetinju, kao „obavezu“ srca, netko na koga možete računati uvijek. Ne samo deklarativno. Već zaista. Ili vas poštuje ili ne. Ako ne, onda će vam to biti odmah jasno. Jer će vam to reći ili toliko jasno pokazati da je to isto kao da vam je rekao. Uvijek je pun ideja, dinamičan i aktivan, sklon precjenjivanju (sebe, opasnosti, rizika), uvijek užurban i vrlo, vrlo seksualno aktivan. Nerijetko i u zrelijim godinama. Zanos otkrivanjem novoga nikad ga ne napušta. To je njegova životna sila i njegovo „gorivo“. Voli brzine, uživa u raspravama, tijekom života razvija vlastitu životnu filozofiju slobode koju, bez obzira na posao kojim se bavi, obitelj koju ima ili nema, njeguje s jednakim žarom kao i u mladosti.

Arhetip energije koju simbolizira Mars u Strijelcu govori o poletnoj energiji vječnog pozitivca i optimiste, o vitezu koji prvi istupa pred silu, o buntovniku koji odbija biti dio sustava, i kojemu se duboko gadi svaki oblik elitizma i malograđanštine. Njemu, ili njoj, nikad ništa niste dužni jer sve što radi, radi iz uvjerenja. Drugačije ne bi ni išlo.

Muškarac s Marsom u Strijelcu i u zrelijim godinama zadrži vedar duh i hrpu ideala za koje se valja boriti. Mladost mu je burna a promjene česte. Voli putovati, mijenjati mjesta, nerijetko i žene. Žena s ovim položajem Marsa u svojoj natalnoj karti nikada neće i ne može prihvatiti tradicionalnu ulogu žene, majke i kućanice. Zovu je daljine i želja za kontinuiranim učenjem i usavršavanjem. Nerijetko i nađe partnera koji je druge vjere, nacije i/ili dolazi iz neke druge kulture/zemlje. Ona je trenerica, motivatorica, lepršava i mlađahna i s 50.

Mars u Strijelcu otvara prostor za nove ideje i pomiče granice slobode. U svakom smislu. I na svaki način. U negativnim i napetim aspektima vodi prema vjerskom fanatizmu. Opet (naizgled) u ime slobode. Ali, od rujna 2016., kada Mars u Strijelcu zahvati aspekt trigona prema Uranu u Ovnu, sloboda svakoga da bude autentičan u svakom smislu, jedinstveno i unikatno ljudsko biće, više neće moći biti oduzeta. Sama ta spoznaja, to svojevrsno buđenje, kod mnogih će izazvati potrebu da – postanu to što jesu. I, pri tome, odbace sve one lažne identifikacije (Saturn i Mars u Strijelcu krajem kolovoza su u egzaktnom kvadratu s Neptunom u Ribama), sva ona ograničenja zbog kojih većina ljudi svoje postojanje svodi na životarenje i/ili preživljavanje. Za to neće ni biti potrebna nekakva vanjska revolucija, ili kakva kolektivna globalna pobuna. Bit će dovoljno, u sebi, odlučiti biti slobodan. I tada će nam svima, i „izvana“ sloboda pokucati na vrata. 🙂

Novi svijet jednostavno ne može biti drugačiji već svijet slobodnih. Koje nitko ne mora čuvati, braniti, niti im govoriti što da (ne)rade ili u što da (ne)vjeruju. Slobodan čovjek je onaj koji se – vratio kući. Samome sebi. 🙂