POGLED U NEBO U OŽUJKU

POGLED U NEBO U OŽUJKU

Zadnji dan veljače mlad Mjesec je u Ribama, Merkur kreće direktno iz Vodenjaka a Mars već 1. ožujka kreće u svoj retrogradni ciklus. Mlad Mjesec u trigonu s Jupiterom koji  6. ožujka isto kreće direktno, nakon svog retrogradnog ciklusa je dobar znamen jer je novi početak podržan energijom elementa vode koja uvijek simbolizira višu i širu svijest od ove naše svakodnevne. Simbolizira i – emociju, kao glavnog prijenosnika informacije o tome na kojoj točki naša svijest zapravo operira. Ili, jednostavnije, rečeno – “fercera”. Pratite svoje emocije, jer radost je uvijek znak da ste na pravom putu, što god odlučili ili radili. Frustracija, pak, nije. Osjećaj praznine, stajanja u mjestu, depresije, nezadovoljstva, tuge ukazuje da smo skrenuli s puta duše. S puta naših stvarnih želja. Ovaj mlad Mjesec nudi novu priliku da osluhnete sebe i odlučite što vam je prihvatljivo a što nije. Vaše vlastite emocije najbolje će vam reći. Svaki mladi mjesec otvara priliku za nove početke. Kao, uostalom, i svaki novi dan :).

A um? Merkur u Vodenjaku tek što je krenuo direktno a već ulazi u napeti aspekt kvadrata sa Saturnom iz Škorpiona. Naš um će, naravno, kao i uvijek, imati svoje mišljenje o “problemima”. Ili će vidjeti problem tamo gdje ga nema ili će, zato što nešto ne vidi odnose i situacije u široj perspektivi, nešto i vidjeti kao problem a da on to i nije.  Ciklus retrogradnog Merkura je odradio neke važne komunikacije. S važnim ljudima i sa samima sobom.  Ili su nastupila razdoblja šutnje i nekomunikacije. No, i to je neka informacije. Šutnja.

Svemir , naime,ne stoji. Uvijek se kontinuirano širi. Ono što zovemo problemom su uglavnom pokušaji usporavanja ili zaustavljanja tog širenja. S druge strane, konflikt i napetost donosi prostor za novu perspektivu. Škorpion sve vidi, a Vodenjak nalazi nove načine povezivanja. I eto prilike za rast i evoluciju. Merkur je od 17. ožujka u Ribama čime će potaknuti umjetnost i duhovnost u svim njihovim pojavnim oblicima.

6. ožujka Venera je nakon gotovo 5 mjeseci u Jarcu, ušetala u sazvježđe Vodenjaka. Vrijeme je i za malo ludosti i ljubavne nekonvencinalnosti. Sve dolazi u obzir. Bitne su sličnosti i ono što povezuje a ne ono što razdvaja. Vrijeme je to u kojem stvari naglo započinju ili završavaju, posebno potkraj mjeseca i posebno oni odnosi koji su već dugo vremena zaglavili u predvidivosti i, ajmo bit iskreni i reći, – dosadi.

Planet  Mars od 1. ožujka pa do 19. svibnja ide retrogradno kroz znak Vage. Mars simbolizira energiju. Svake vrste. Pokret. A pokret se – usporava. Ili naizgled staje. Mnogi će osjetiti nedostatak entuzijazma, volje, energije… Nekima će se pojaviti i prepreke u ostvarivanju nekih kratkoročnih, brzih ciljeva. Ne ide, pa ne ide. Doći će vam da se prestanete truditi toliko. Pa, iskreno, prestanite. Bar nakratko. I bar – prema van ;-). Ne trošite energiju uzalud. Posebno ako iza svega ne stoji jaka želja. Već neki oblik – moranja. U tom slučaju radije – nemojte. Preispitajte sebe, što zaista želite a što drugi misle da biste trebali željeti i/ili da je dobro za vas. Ako su razlike prevelike odustanite. Od dosizanja onih točaka kojima udovoljavate drugima. Udovoljite sebi. Izbjegavajte pritiske. Ne radite ih sami sebi. Ni drugima.

Zabavljajte se. Ako treba, budite lijeni. Ne žurite nikamo, sve što treba ionako će vas, prije ili kasnije, u nekom obliku već stići ;-).