POMRČINA SUNCA I CHIRON – ISCJELJIVANJE STARIH RANA DUŠE

POMRČINA SUNCA I CHIRON – ISCJELJIVANJE STARIH RANA DUŠE

Metaforički rečeno, planetarni položaji reflektiraju ono što se događa u našoj svijesti. Ne kontroliraju već – reflektiraju. Vrijeme je da ova paradigma zamijeni onu, već pomalo zastarjelu, prema kojoj ljudi kolektivno vjeruju, bolje rečeno, osjećaju strah i nelagodu nad mišlju da njima upravljaju neke nepoznate sile, nekakva „sudbina“ kojoj se, htjeli-ne htjeli ne mogu suprotstaviti. To je, s druge strane ujedno i slatka izlika, u odnosu na manjak osobne inicijative. Najlakše je, naime, sve pripisati „sudbini“, nekakvom Saturnu koji nas je „nagazio“ ili Uranu koji nas je „potpuno slomio“, ukratko nekakvom „horoskopu“ koji nama upravlja, „zvijezdama“ koje nas maze ili – gaze.

U skladu s tim, pomrčina Sunca i mlad Mjesec u Ribama, u srijedu 9. ožujka (egzaktno u noći u 2:54 min), reflektira one dijelove naše svijesti, na osobnoj i kolektivnoj razini, koji su vezani uz simboliku planeta i aspekata koji su u ovu planetarnu konfiguraciju uključeni. Konkretno, mlad Mjesec uvijek ukazuje na točku preokreta energije, onu točku mirovanja, prije prelaska iz „pada“ u „rast“. Ta točka mirovanja je inače točka kreacije, u njoj sve nastaje. S druge strane, kako znamo, kad Mjesec raste, raste i sve drugo: voda, biljke, kosa, poslovi, nadahnuće, entuzijazam 😉 Ovoga puta, taj „rast“, a s njim i novi počeci, u znaku su totalne pomrčine Sunca koja, generalno gledano, nije dobra za nove početke. Osim ako su oni duboke unutrašnje i osobne prirode i događaju se više „iznutra“, na duhovnoj razini, nego „vani“.  A s te, unutrašnje razine, zapravo, sve i kreće…

Ovaj mlad Mjesec je u vodenom znaku, Ribama, u napetom aspektu kvadrata sa Saturnom u Strijelcu. U blizini je i planetoid Chiron, otkriven inače 1977. godine, kao nebesko tijelo koje kruži između Saturna i Urana, u mitologiji poznat kao kentaur, sin  Krona i Okeanide Filire, odgajatelj mnogih grčkih junaka i, uz to, još i – astrolog ;-). No, njegova osnovna simbolika vezana je uz iscjeljivanje. Preko njega dolazimo do točke povrede i osobnog bola koja nas vodi dublje i predstavlja mjesto na koje smo, negdje duboko u sebi najranjiviji. To je ujedno i mjesto čije iscjeljenje vodi u osobnu spiritualnu evoluciju. Nakon 51 godine Chiron se vratio u Ribe, naglašavajući time potrebu za osobnim i kolektivnim iscjeljivanjem. Nerijetko se neka „bol duše“ pokazuje i preko simptoma fizičke boli. Prošlost vas može boljeti više nego ikada. Vrlo konkretno, i na vrlo fizički (osjetilni) način. Aspekt kvadrata između Sunca u Ribama i Saturna u Strijelcu može se ticati osjećaja manje vrijednosti i manjka samopoštovanja, nevoljenja i odvojenosti od Kreacije, negdje duboko „iznutra“. Aspekt kvadrata Mjeseca u Ribama i istog tog Saturna u Strijelcu tiče se osjećaja straha i potiskivanja emocionalne boli. Dugo, dugo godina. Toliko dugo da ste već gotovo i zaboravili na nju. I sad dolazi ova pomrčina da Vas na tu skrivenu bol podsjeti. Zbog opozicije s retrogradnim Jupiterom iz Djevice ta bi bol mogla biti pretjerana, velika, moćna, jaka i poprilično – bolna.

I zato, ovaj put, nemojte ići na varijantu umanjivanja simptoma analgeticima, ili skretanja pozornosti na dio tijela koji boli, već se zapitajte „što me zapravo boli?“. Tako ste već otvorili put iscjeljenju. Jer sama spoznaja uklanja ograničenja (Saturn) na putu razumijevanja Vaše stvarne rane već je velik korak za onaj dio vaše ranjene duše koji tu bol može iskoristiti u svrhu rasta. Jedino što treba jest osvijestiti ju i prigrliti, ući u nju potpuno. Ne više bježati od nje. Transformirati ju u mudrost prihvaćanja. Svakog iskustva pa i onih koji nas bole. Jedino na taj način, izvući ćete najviše i, nakon sljedeće pomrčine, u rujnu 2016. godine, biti zaista spremni na novi ciklus osobnog rasta. Bez boli.

Vraćam se na početak teksta, kao podsjetnik: nemojte gledati na planetarne fenomene kao na nešto što ima utjecaj na Vaš život „izvana“. To, jednostavno, nije točno. Vrijeme je i da se ta zabluda, kao svojevrsni kolektivni strah (od nekakve unaprijed određene „budućnosti“) i kolektivna bol, iscjeli. Sve što se događa „na nebu“ predstavlja samo refleksiju onoga što se događa u vama, u vašoj svijesti, „iznutra“ i, u skladu s tim, „zrcali“ se u vašoj vanjskoj stvarnosti. Nikako obrnuto. Vrijeme je da i taj koncept napokon izađe na svjetlo dana i skine veo zabluda koji stoljećima nanosi štetu i samoj astrologiji.

komentara

Powered by Facebook Comments