PROLJEĆE DOLIJEĆE

PROLJEĆE DOLIJEĆE

20. ožujka u 17 sati i 57 minuta Sunce će u svom prividnom kretanju presjeći liniju nebeskog ekvatora i, u danima, tjednima i mjesecima koji slijede, penjati se sve više i više. Početak je to proljeća a za mnoge stare kulture, poput, recimo, Rimljana, to je ujedno bio i početak nove godine. Koja nije imala veze s kalendarskim ciklusima već onim, utemeljenim na prirodnim izmjenama svjetlosti i tame, rasta i bujanja i, s druge strane, mirovanja.

Jezikom Astrologije, Sunce će ući u sazvježđe Ovna, označivši tako proljetnu ravnodnevnicu, pod vrlo zanimljivim planetarnim konstelacijama; Mars je u Vagi, Mjesec u Škorpionu, Venera u Vodenjaku, Jupiter u Raku a Merkur u Ribama. Sve u svemu, dominira vodeno-zračna energija a tema je komunikacija (zrak) s dušom (voda). Element vode uvijek simbolizira onaj osjećajni dio nas a zrak – mentalni, svijet ideja i informacija. Ali, nije li i emocija svojevrsna informacija? Koja nam govori o tome jesmo li na tragu onoga što naša iskonska bit, nazovimo ju dušom, želi i s čime se slaže, ili ne. “Škorpionski” Mjesec vrlo je blizu Saturna koji u svom retrogradnom hodu kroz Škorpiona, odrađuje razna suočavanja u obliku intimnih drama svakoga od nas. Saturn je veliki učitelj, strpljiv ali poprilično neugodan kada je riječ o lijenim đacima ;). Zato će svakog od takvih vratiti na one lekcije koje nisu svladane već su, umjesto toga, gurnute pod tepih. Škorpion je poprilično tajnovit znak ali, s druge strane, u njemu i kroz njega događa se svaka transformacija, svako simbolično “umiranje” i “novo rođenje”. Zbog toga su mjeseci pred nama puni vraćanja na staro gradivo, možda čak i na neke, naizgled, grublje i teže načine. Jer to tako naša duša želi.

Stoga je ovo proljeće ne samo vrijeme novih početaka kada je riječ o prirodnim ciklusima već donosi rođenje i transformacije i na vrlo osobnim razinama. Emocionalne oscilacije su prvi znak, da nešto ne valja, da nešto trebate promijeniti. Ako treba, i iz korjena. Nešto trebate i pustiti, s nekim ili nekima se trebate i oprostiti. A nekima i – oprostiti. Uključujući i – sebe. 😉

Venera u Vodenjaku unosi novi dašak emocija, zahvaljujući novim odnosima, novim željama i otkrivanjima novih potencijala u vama samima. Mars u Vagi, unatoč svom retrogradnom hodu, u neku ruku otupljuje oštricu nekih ozbiljnijih destrukcija i veće štete, koju možete nanijeti sebi ili drugima, iako, budite budni, i kriva riječ i/ili ishitrena reakcija može uzrokovati buru emocija.

I, u svemu tome, Sunce je ponosno ušetalo u vatrenog Ovna, svoj prijateljski znak i odmah nas obasjalo toplinom.

A Zemlja se samo radosno nasmješila. 🙂