SATURN U STRIJELCU: ILUZIJA GRANICE SLOBODE

SATURN U STRIJELCU: ILUZIJA GRANICE SLOBODE

Planet ograničenja, Saturn,  ulazi u znak slobode, Strijelca i tu ostaje gotovo pune 3 godine, dovoljno za neke drugačije kolektivne vibracije i promjene i na širim, društvenim i kolektivnim razinama.

23. prosinca, Saturn će, nakon 29 godina, iznova ući u Strijelca čime će se i, u širem smislu, dodatno pojačati razne restrikcije u odnosu na ljudske i građanske slobode, posebno u zemljama u kojima su te slobode već neko vrijeme pod ozbiljnim pritiskom tamošnjih vladajućih elita, zbog takozvanog straha od terorizma. S druge strane, nošeni idealima vjerskog fanatizma (a potaknuti kvadratom Neptuna iz Riba), upravo će se najtvrđi i najradikalniji predstavnici takvih ideja do jeseni 2016. dodatno razmahati i dobiti krila, vjerujući da sve što čine, čine za neko veće dobro, za neki veći ideal, koji nadmašuje i njih same.

Strijelac je ekspanzija, širenje, optimizam…Saturn, pak, krutost, skupljanje, strah, pesimizam… U konačnici, manifestacija energija Saturna u Strijelcu, bit će filtrirana kroz vrijednosne sustave svakog pojedinca ponaosob. U njegovoj osobnoj realnosti. Kod nekih će, tako, nove ideje dobiti strukturu, bit će ih moguće “spustiti na zemlju”. Neki će, pak, najzadrtije do sada, braniti postavke znanosti, religije ili vlasite pseudo-duhovne iluzije. Jer, ruku na srce, Strijelac zna biti poprilično zadrt. U obrani svojih, inače poprilično širokih stavova, utemeljenih na slobodi svih, nesvjestan da je “sloboda” samo prostor kojem je i njegov vlastiti um ipak postavio granicu. Nakon koje se ruga ili tek podsmjehuje, samo zato jer ju nije u stanju sam prijeći. Takvi Strijelci bit će izazivani više nego ikada, da tu granicu pomaknu još dalje, ili je u potpunosti ukinu. U tom slučaju, Saturn će im dati onu vrstu mudrosti, koja ne zahtjeva uvjeravanje drugih u “njihovu istinu”. Jer “istina” je ionako tek stvar osobnog viđenja, ništa više. Jednako kao i “dobro” i “zlo”. U svojim temeljima, Svemir i postojanje samo, po svojoj su prirodi neutralni. U svijetu dualnosti i oblika, ljudski um je taj koji svemu daje značenje, predznak “dobrog” ili “lošeg”.

I zato, u skladu sa simbolikom Saturna i Strijelca bit će tu i “dobrog” i “lošeg”. Za svijest koja evoluira i širi se, i jedno i drugo su vrijedna iskustva. I na kolektivnoj, i na osobnim razinama. netko, treba ostati gotovo bez svega (materijalnog) kako bi shvatio što je, zapravo, prava vrijednost u njegovom životu. Doživjeti siromaštvo kako bi – postao bogat (nečim drugim), ući u samu srž straha kako bi mu se do kraja prepustio i time se – oslobodio. I stekao, u konačnici i – mudrost (Saturn). Saturn u Strijelcu su kušnje koje vas tjeraju da prijeđete granicu vlastite ugode (ili straha) i otisnete se u nepoznato. Fizički, pa otputujete negdje dalje “trbuhom za kruhom” ili vam duša dođe do točke otpora u kojoj vam ne preostaje ništa drugo nego se, u konačnici, pustiti, i  prepustiti, strahu, tuzi i/ili depresiji do točke u kojoj ćete, na kraju, odustati i od vlastite tuge. Jer je to još jedina opcija koju još – niste isprobali.

Kolektivno slijedi suočavanje sa svim neuspješnim sustavima koje je iluzija “bolje budućnosti” uporno hranila ljudskom vjerom u to da će nam netko drugi riješiti sve lokalne, nacionalne ili globalne probleme; vlast, tehnologija, neka samo nama znana “pravda od gore”… A zapravo, kad malo bolje razmislite, svatko od nas gleda svoju sliku svijeta na ekranu vlastite svijesti, jedinstvenu i neponovljivu. Filmić za koji kolektivno mislimo kako ga cijelo vrijeme režira netko drugi. A mi smo samo jedan od glumaca čija epizodna uloga treba zadovoljiti redatelja, i oduševiti publiku. A sami smo sve nabrojano: i “glumac”, i “redatelj”, i “publika”. Zanimljiv koncept, zar ne? 😉

Možda je došlo i vrijeme za nova iskustva, nove koncepte… jer, ako je ikad vrijeme za spoznaje poput one o postojanju drugih civilizacija, drugih dimenzija, drugih realnosti,  onda su to ove tri godine boravka Saturna u Strijelcu. Došli smo do točke u kojoj su sve granice zapravo iluzija našeg uma. Kao, uostalom, i sve drugo što naš um smatra jedinim stvarnim. A jedino stvarno u svemu tome je samo naše iskustvo, naš doživljaj svijeta. Ne i svijet sam. 😉

Ma koliko Saturn htio da vjerujemo u suprotno. 😉